Vuoden 2015 Finnish Security Awards -turvallisuuspalkintojen finalistit on valittu.
Voittajat julkistamme kuitenkin vasta torstaina 19. marraskuuta kello 12 alkavassa Finnish Security Awards -gaalassa FinnSec-messujen pääareenalla Helsingin Messukeskuksessa.
Palkintokategorioiden raadit ovat valinneet omista kategorioistaan kahdesta kolmeen finalistia. Kustakin kategoriasta lopulta vain yksi valitaan voittajaksi.
Finalistit ovat:
Kolme finalistia ovat:
iLOQ S10 Online
iLoq Oy:n perinteinen S10-lukitusjärjestelmä laajenee innovatiiviseksi iLoq S10 Online -ratkaisuksi, joka on etähallittava lukitus- ja kulunvalvontajärjestelmä. Ratkaisun hienous on, että kaikkien työntekijöiden kulkuoikeudet voi nyt määritellä, nähdä ja hallinnoida yhdestä järjestelmästä.
Esimerkiksi aulahenkilöstö tai osaston sihteeri voi toimia ”virtuaalisena” lukkoseppänä ja poistaa tai lisätä kulkuoikeuksia, sekä luoda uusia avaimia tai poistaa jo olemassa olevien avainten käyttöoikeuksia.
Ratkaisun avulla on mahdollista liittää lukkosylinterit kaapelin kautta etähallittaviksi ilman lukkosylinterin vaihtoa.
eWell-turvakonsepti
Innohome Oy:n ja Vivago Oy:n eWell-turvakonsepti on maailman ensimmäinen ikäihmisille suunnattu turvakonsepti, joka perustuu ihmisen fysiologisesta tilasta saataviin signaaleihin ja kodinkoneiden käytön seurantaan. Palveluun kuuluva, ranteeseen kiinnitettävä älykäs ”kello” oppii tunnistamaan ikäihmisen normaalin elämänrytmin ja tunnistaa esimerkiksi sairauskohtaukset, kuten tajuttomuuden.
Mikäli ”kello” lähettää eteenpäin varoittavia signaaleja ikäihmisen tilasta, mukaan lukien vaikkapa nukahtaminen liian pitkäksi aikaa, tai huoneesta poistuminen, palvelukonseptiin kuuluvat muut turvalaitteet kytkevät automaattisesti lieden pois päältä ja tekevät myös hälytykset kolmansille osapuolille automaattisesti.
F-Secure Freedome
F-Secure Oyj:n Freedome on uudenlainen yksityisyydensuoja- ja tietoturvasovellus, joka suojaa ihmisten yksityisyyteen kuuluvat tiedot verkkorikollisten, eri valtioiden tiedustelupalveluiden ja vaikkapa aggressiivisten mainostajien urkintaroboteilta.
Freedomen idea on, että se piilottaa käyttäjiensä ip-osoitteet Freedomen ip-osoitteen taakse, jolloin urkintarobotti ei saa tietoonsa käyttäjän oikeaa ip-osoitetta, eikä käyttäjän tarkkaa sijaintia. Näin ihmisten yksityisyyden suojaan kuuluvat tiedot pysyvät urkkijoiden ulottumattomissa.
* OHTO tulee sanoista Oikein Hyvä TurvallisuusOivallus
Kolme finalistia ovat:
Arvolukko Oy
Tekee turvallisuustyötä itse valitsemallaan tavalla, eikä ratsasta muiden saavutuksilla. Asiakaspalaute on ollut erinomaista.
Yhtiöstä löytyy laaja-alaista osaamista sekä pienempien että vaativien teknisten turvallisuusjärjestelmien toteuttamiseen. Yhtiö ei ainoastaan myy tuotteita ja palveluita, vaan täyttää aidosti asiakkaidensa tarpeita.
THV Turvapalvelut Oy
Perustaa liiketoimintansa tinkimättömään ammattitaitoon ja laadukkaisiin tuotteisiin. Erikoisosaamista ovat hälytys- ja valvontajärjestelmät, niiden asennus, huolto ja ylläpitopalvelut sekä tekninen vartiointipalvelu.
Yhtiö on kasvanut 40:ssä vuodessa pienestä paikallisesta teleasennusyrityksestä valtakunnalliseksi järjestelmäkokonaisuuksia toimittavaksi turva-, video- ja viestintäalan ammattiliikkeeksi, jolla on laaja asiakaskunta.
SafeIT Oy
On asiakkaidensa auditoima tilojensa ja toimintojensa osalta. Pitkäaikaisia ja korkeaa turvallisuuden tasoa vaativia asiakkaita, joille yritys toteuttaa tinkimätöntä osaamista edustavia ratkaisuja. Paluumuuttajat haluavat palata yhtiön palkkalistoille.
Yhtiön kehitystyö painottuu toiminnallisiin ratkaisuihin, jotka tähtäävät todellisten ongelmien ratkaisemiseen.
Kaksi finalistia ovat:
Matkailun turvallisuuden verkkotyökalu
Lapin ammattikorkeakoulun matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johdolla toteutettu verkkotyökalu, jolla matkailualan pien- ja mikroyrittäjät voivat maksutta tuottaa toimintaansa liittyvät lainsäädännön vaatimat turvallisuusasiakirjat eri viranomaisille.
Verkkotyökalu mahdollistaa tarkastuskäyntien vähentämisen, jolloin yrittäjä säästää tarkastusmaksuissa. Myös viranomaiset säästävät matka- ja työaikaa. Verkkotyökalua on käytetty esimerkkinä EU:ssa ratkaisusta, jolla tuetaan yrittäjän turvallisuustyötä ilman velvoittavia direktiivejä. Toteutukseen saatiin EU-rahoitusta.
Vauvan pelastus Kaivopuistossa
Alunperin Bangladeshista Suomeen muuttanut Faiz Chisty pelasti toukokuussa lastenvaunussa mereen pudonneen vauvan Helsingin Kaivopuistossa. Chisty ei epäröinyt hetkeäkään, vaan hyppäsi suoraan kylmään veteen ja pelasti vauvan.
Chistyn toiminta oli poikkeuksellisen rohkeaa ja epäitsekästä ja osoittaa nopeaa tilannetajua, reagointia ja pyyteetöntä asennetta.
Kolme finalistia ovat:
Markku Vuorela
Näyttävä ura turvallisuusalalla. Toiminut Suojavartiointi Oy:n, Yleisvalvonta Oy:n ja Vartioässät Oy:n toimitusjohtajana ja yrittäjänä.
Vuorela on Finnsecurity ry:n perustajajäsenen numero 3 ja toiminut yhdistyksen hallituksen varapuheenjohtajana vuosina 1978–1985. Nykyään hän on yhdistyksen kunniajäsen.
Hän on toiminut Suomen Vartioliikkeitten liitto ry:n hallituksen jäsenenä 1967–1968 sekä toiminut myös liiton hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana. Lisäksi hän on toiminut ASIS Finland ry:n hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana 2000-luvun alussa.
Vuorela on toiminut Helsingin vanhan kaupungin yrittäjien hallituksen jäsenenä.
Hän on Turvallisuusmuseo Kannatusyhdistys ry:n perustajajäsen ja nykyisen hallituksen varapuheenjohtaja. Yhdistys tuottaa arvokasta turvallisuustietoa ja tarinoita vuosien varrelta netissä toimivaan virtuaaliseen turvallisuusmuseoon osoitteessa www.turvallisuusmuseo.fi.
Markku Vuorela on saanut useita ansiomitaleita ja huomionosoituksia: STK/T:n Viirin ja muistomitalin, Helsingin poliisilaitoksen muistomitalin, Helsingin Vuoden yrittäjän huomionosoituksen vuonna 2003, Finnsecurityn Turvallisuuspalkinnon 2006, Suomen yrittäjien kultaisen ansioristin vuonna 2008 ja Suomen Yksityisetsivä- ja lakitoimistoliiton Viirin.
Markku Vuorela toimii tälläkin hetkellä aktiivisesti myös Turvallisuus & Riskienhallinta -lehden turvallisuusalan historiasta kertovan palstan organisoijana ja yhtenä palstan aktiivisista kirjoittajista.
Jorma Hakala
Tehnyt Suomessa ja kansainvälisesti komean uran.
Jorma Hakala on toiminut Suomen Teollisuuden Vartiointi Oy:n esimiehenä, sekä Helsingin Yliopistollisen Keskussairaalan turvallisuuspäällikkönä ja Securitas Oy:n toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.
Toiminut sotilastarkkailijana Afganistanissa, perustanut useita turvallisuusyrityksiä maailmalle ja väitellyt turvallisuudesta tohtoriksi Englannissa.
Jorma Hakala on toiminut Finnsecurity ry:n puheenjohtajana, ja hänelle on myönnetty myös yhdistyksen Vuoden turvallisuuspalkinto.
Lisäksi Jorma Hakala on toiminut Suomen Vartioliikkeitten Liitto ry:n puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä sekä toiminut Suomen Työnantajien Yleisen ryhmän hallituksessa ja STK TELi:in neuvottelukunnan jäsenenä. (STK TELi on nykyinen EK Yritysturvallisuus).
Jukka Tamminen
Aloittanut turvallisuusalalla jo diplomityövaiheessa, jolloin teki diplomityönsä VTT:llä Suomen Akatemian rahoituksella. Jo varusmiesaikana hän tutki lentokoneiden turvallisuutta kokelaana.
VTT:llä Tamminen toimi turvallisuusalan tutkijana, kunnes siirtyi vuoden 1979 lopulla Helsingin Puhelinyhdistykseen (nykyinen Elisa), jossa toimi työsuojelupäällikkönä, suojelujohtajana, turvallisuusjohtajana ja työsuojelu- ja ympäristöpäällikkönä yli 30 vuotta vastaten yrityksen kokonaisturvallisuudesta.
Tamminen on kehittänyt useita menetelmiä turvallisuuden arviointiin, kirjoittanut alan oppaita sekä kouluttanut ja suunnitellut turvallisuusalan tutkintoja.
Hän on toiminut monissa alan yhteisöissä, kuten Työsuojelupäälliköt ry:n puheenjohtajana ja on tälläkin hetkellä yhdistyksen toiminnanjohtaja.
Hän toimii myös Yrityssuojeluyhdistyksen puheenjohtajana, Finnsecurity ry:n hallituksessa sekä useissa koulutusyhteisöjen toimikunnissa puheenjohtajana.
Jukka Tammisen työuran aikana hänelle on myönnetty Työympäristön erikoisansiomitali vuonna 1999, yli-insinöörin arvo vuonna 2005, SL R1 vuonna 2012 sekä useita väestönsuojeluun liittyviä kunniamerkkejä.
Kolme finalistia ovat:
Valtteri Niemi
Valtteri Niemi toimii tietojenkäsittelylaitoksen professorina Helsingin yliopistossa ja on erikoistunut tietoturvallisuuteen. Hän valmistui matematiikan tohtoriksi vuonna 1989 ja on toiminut sen jälkeen monissa erilaisissa tehtävissä yliopisto- ja liike-elämässä kotimaassa ja ulkomailla. Hän on julkaissut noin 60 tieteellistä artikkelia ja ollut mukana tekemässä useita kirjoja ja patentteja.
Valtteri Niemellä on vahva kokemus teollisuudesta ja erityisesti tutkimuksessa, joka keskittyy tuotteiden kaupalliseen ja teolliseen käyttöön. Hän on saanut useita palkintoja, muun muassa Kiinassa.
Jukka Manner
Professori Jukka Manner toimii Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksella. Hänen tutkimus- ja opetustyönsä keskittyvät tietoverkkotekniikkaan ja ohjelmisto- sekä tiedonsiirtotekniikkaan.
Mannerin tutkimuksen erityiskohteina ovat olleet langattomat ja mobiiliverkot, tietoliikenneprotokollat, ict:n energiatehokkuus ja kyberturvallisuus. Hänen julkaisutoimintansa on monimuotoista ja kansainvälisesti tunnettua.
Manner on toiminut yli 20 kansainvälisen tutkimusprojektin tutkijana ja johtajana. Hänellä on toista sataa julkaisua, ja hän toimi muun muassa The Finnish Future Internet -ohjelman kansallisena koordinaattorina vuosina 2008–2012.
Viime aikoina Manner on nostanut esiin automaatiojärjestelmien haavoittuvuuksia.
Mikko Siponen
Jyväskylän yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen johtaja ja tietojärjestelmätieteen professori Mikko Siponen on väitellyt tietojärjestelmätieteestä ja sovelletusta filosofiasta. Vuosina 2002–2012 hän toimi tietojärjestelmien ja tietoturvallisuuden professorina Oulun yliopistossa sekä laitoksen varajohtajana 2010–2012.
Siponen perusti Oulun yliopistoon myös ulkopuolisella rahoituksella toimivan tietoturvallisuuden tutkimuskeskuksen, jota hän johti.
Vuonna 2012 tietojärjestelmätieteen pääjärjestö Association for Information Systems arvioi Siposen alan sadan parhaan tutkijan ranking-listalla sijalle 29. Hän oli kyseisellä listalla parhaiten sijoittunut eurooppalainen tutkija.
Kolme finalistia ovat:
Heli Hätönen
Heli Hätönen on turvallisuusasiantuntija Suomen Pelastusalan Keskusjärjestössä, jossa hänen yksi roolinsa on edustaa Suomea CFPA-E:n Security Commissionissa. Hätösellä on erittäin positiivinen asenne työhön, työtovereihin ja asiakkaisiin. Hänellä on aina aikaa pulassa oleville lähimmäisille, eikä hän näytä hermostuvan mistään.
Hätönen on erinomainen tiimipelaaja, joka säteilee ympärilleen energiaa ja positiivisuutta.
Marko Forss
Ylikonstaapeli Marko Forss – tunnetaan tuttavallisemmin nettipoliisi Fobbana – on esimerkillinen henkilö, jonka positiivisuus ja innostavuus tarttuvat hänen kanssaan tekemissä oleviin.
Marko Forss on pystynyt vaikuttamaan sosiaalisten taitojensa ansiosta suureen yleisöön ja varsinkin nuoriin. Forss tunnetaan laajalti, ja hänen kirjoituksiaan sekä neuvojaan seurataan tarkasti netissä.
Virpi Jokitalo
Messukeskuksen myyntipäällikkö, joka on hoitanut kolmea lukuun ottamatta kaikkien Helsingin kansainvälisten turvallisuusmessujen eli FinnSecin näyttelytilamyynnin. Rakentanut kilpailurajat ylittävää yhteistyötä messutoiminnan ja turvallisuusalan kesken. Ilopilleri, joka tartuttaa hyväntuulisuutensa ja intonsa lähes kaikkiin – vuodesta toiseen.
Virpi Jokitalo jaksaa myös innovoida uutta ja ehdottaa niitä eteenpäin.
Kolme finalistia ovat:
Jari Lepistö
Riskienhallintapäällikkö Jari Lepistö Jokilaaksojen pelastuslaitokselta on ollut kehittämässä pelastuslaitosten kumppanuusverkostossa turvallisuusviestintää valtakunnallisesti. Hän on toiminut kumppanuusverkoston turvallisuusviestintätyöryhmän puheenjohtajana ja ollut kehittämässä Turvallisuuskanavaa, joka on verkossa toimiva kansalaisten turvallisuushuoliin liittyvä kontaktipalvelu. Turvallisuuskanavan avulla etsitään sopivin viranomainen vastaamaan kuhunkin huoleen.
Lepistö on ollut kehittämässä myös Punainen Liitu -nimistä liikenneturvallisuuskampanjaa. Tällä hetkellä Jari Lepistö työskentelee pelastuslaitosten kumppanuusverkoston koordinaattorin tehtävässä Kuntaliitossa.
Pirkanmaan pelastuslaitos
Pirkanmaan pelastuslaitos on ollut edelläkävijä paloturvallisuusviestinnässä sosiaalisessa mediassa. Laitos aloitti ensimmäisten joukossa toiminnan Facebookissa ja toimii nykyään myös Twitterissä ja Instagramissa.
Vuodesta 2014 alkaen Perttu Palotarkastaja on Facebookissa vastaillut paloturvallisuuteen liittyviin kansalaisten kysymyksiin.
Pirkanmaan pelastuslaitos on tuottanut myös paljon yhteistä turvallisuusviestintämateriaalia pelastusalan yhteiseen sosiaalisen median käyttöön.
Ira Pasi
Turvallisuusasiantuntija Ira Pasi Kaakkois-Suomen Pelastusalanliitosta on toiminut useita vuosia turvallisuuskouluttajana. Hänen koulutettaviaan ovat olleet muun muassa kerrostalojen ja kylien asukkaat, työpaikkojen henkilöstö, opiskelijat ja toiset turvallisuuskouluttajat.
Ira Pasi on osallistunut myös useiden erilaisten turvallisuusaiheisten materiaalien suunnitteluun sekä ideoinut ja ohjannut esikoululaisille ja ensiluokkalaisille suunnattua mobiilipeliä, joka valmistuu vuoden 2015 lopussa.
Kaksi finalistia ovat:
Petri Kelo
Ollut aktiivinen kansainvälisesti. Toiminut ASIS Finlandissa ja myös sen puheenjohtajana. Kelon perustama LogiSec tuottaa turvallisuus- ja konsultointipalveluita koko Euroopan alueella ja on osa globaalia Eurowatch-verkostoa. Teki tänä vuonna sopimuksen Philip Morris Internationalin kanssa koko Euroopan TAPA-turvallisuusauditoinneista ja koulutuspalveluista.
Petri Kelo on TAPA-organisaation turvallisuuskouluttaja EMEA-alueella ja Pohjoismaiden ensimmäinen ISO 28000 Lead Auditor.
Mielenrauha Koulutuspalvelut Oy / Peace of Mind Ltd
Toiminut vuosia Kaukoidässä, joka on markkina-alueena tunnettu siitä, että asiakkaiden luottamuksen saavuttamiseen menee tyypillisesti vuosia. On hiljattain tehnyt laajoja sopimuksia turvallisuuskoulutuksesta alueen suurten yritysten kanssa, kuten Cathay Pacificin, HSBC-pankin ja Singapore Airlinesin.
Mielenrauha Koulutuspalvelut avaa latua muille suomalaisille yrityksille ja kehittää positiivista Suomi-kuvaa Aasiassa.
Kolme finalistia ovat:
Riihimäen kaupunginosa Peltosaari
On kokenut suuren positiivisen muutoksen. Alueella on viime vuosina tehty suunnitelmallista ja vaikuttavaa kehittämistyötä. Toimintamallissa toteutuu asukkaiden, kaupungin, yritysten ja yhdistysten välinen yhteistoiminta, joka luo turvallisuutta ja toimintavalmiutta. Alueen yhteisö on vahvasti sitoutunut kehittämistyöhön ja tavoitteisiin.
Peltosaaressa tehdään monipolvista yhteistyötä, jonka toimintamallia ja tuloksia ovat käyneet seuraamassa useat toimikunnat eri puolilta maailmaa.
Arjen turvaa kunnissa -hanke
Kehittää kuntiin laaja-alaista hyvinvoinnin ja turvallisuusyhteistyön toimintamallia, joka lisää arjen turvallisuutta sekä monipuolistaa palveluiden tuotantoa harvaan asutulla maaseudulla. Korostaa kumppanuutta asukkaiden, yhdistysten ja yritysten välillä.
Hankkeessa toimitaan verkostoinnovaatio-toimintamallin kautta. Painopistettä on siirretty kalliista korjaavasta työstä ehkäisevään työhön. Toimintamallin laajempaa jalkauttamista valmistellaan hankekokonaisuutena Lapin liiton johdolla. Kokonaisuuteen on suunniteltu kuuluvan paikallisia, alueellisia ja kansainvälisiä hankkeita.
Eteva kuntayhtymä
47:n eteläsuomalaisen kunnan omistama Eteva kuntayhtymä on vammaispalvelujen tuottaja, joka panostaa ihmisläheiseen työotteeseen ja riskienhallintaan voimakkaasti. Huomioi turvallisuuden palveluketjun kaikissa vaiheissa alkaen toimitilaratkaisuista jo rakennusvaiheessa.
Eteva on parantanut vammaisten asuinympäristöjä monin tavoin. On laatinut selkokielisen oppaan ja järjestää paljon erilaisia koulutuksia sekä työntekijöille että vammaisille.
Kolme finalistia ovat:
Eteva kuntayhtymä
Kehittää rohkeasti vammaispalvelujen, koulutusorganisaatioiden, viranomaisten ja muiden toimijoiden välistä yhteistyötä. Toimii hyvänä esimerkkinä ja aktiivisena tiennäyttäjänä esimerkiksi yhteiskunnan osapuolten välisten välttämättömien yhteistyömallien kehittämisessä, asennekasvatuksessa, koulutuksissa ja harjoituksissa.
Etevan yhteistyön edistämistä arvostetaan laajasti ympäri Suomen.
Pirkanmaan turvallisuusklusteri
On pirkanmaalaisten turvallisuustoimijoiden verkostomainen yhteenliittymä, jossa ovat mukana viranomaiset, yritykset, oppilaitokset ja yhdistykset. Vastaa yhteiskunnan turvallisuushaasteisiin yhteistyön avulla. On ennakkoluulottomalla toiminnallaan madaltanut raja-aitoja ja saanut aikaan konkreettisia tuloksia.
Turvallisuusklusteri on perustettu vuonna 2011. Neljän olemassaolovuotensa aikana klusteri on osoittanut, että avoimen yhteistyön ja sitoutumisen avulla voi saavuttaa konkreettisia tuloksia.
Ammattikorkeakoulujen valtakunnallisen turvallisuusverkosto
Vuonna 2011 käynnistynyt Ammattikorkeakoulujen valtakunnallinen turvallisuusverkosto on ainutlaatuinen asiantuntijaverkosto lähes kaikissa suomalaisissa ammattikorkeakouluissa. Verkosto on mahdollistanut yhteistyön ammattikorkeakoulujen välillä tutustuttamalla oppilaitosten turvallisuustyöstä vastaavat osaajat toisiinsa.
Ammattikorkeakoulut ovat verkoston kautta yhteistyössä pystyneet vaikuttamaan suomalaisten ammattikorkeakoulujen turvallisuustyön ja -johtamisen kehittämiseen jakamalla muun muassa parhaita käytänteitä sekä edistämällä arjen turvallisuustyön tutkimus- ja kehittämistyötä.
Ammattikorkeakoulujen turvallisuusverkosto on lyhyessä ajassa ja pienillä resursseilla vakiinnuttanut asemansa merkittävänä suomalaisena turvallisuustyön edistäjänä.
Palkintoraati ilmoittaa poikkeuksellisesti palkitsemisprosessin tässä vaiheessa ainoastaan palkitsemiseen asettamansa kriteerit:
”Edellytämme vuoden turvallisuuskonsultiksi valittavalta merkittävää kansainvälistä osaamista ja osaamisen jalostamista suomalaisten asiakkaiden hyödyksi, tulevaisuuden suunnan näyttämisen taitoa, henkilökohtaista osaamista, kuten lainsäädännön, tekniikan ja projektien hallintaa, yhteistyökykyä, sekä oman ammattitaidon jatkuvaa kehittämistä. Vuoden turvallisuuskonsultin on kyettävä tuomaan asiakkailleen aitoa lisäarvoa.”